Поляците са уверени в сигурността, докато руските бойци Вагнер действат близо до границата

...
Варшава, Полша – Изключително опасно“ – така полският премиер Матеуш Моравецки
Коментари Харесай

Варшава, Полша – „Изключително опасно“ – така полският премиер Матеуш Моравецки описа руската частна група наемници Вагнер в четвъртък на среща с президента на Литва Гитанас Науседа в североизточна Полша.

От миналата седмица лидерите на Полша предприеха значителни стъпки, за да съсредоточат вниманието на НАТО върху очевидната заплаха, която Вагнер представлява за Полша, след като групата се премести в бази в Беларус и се обучаваше точно до полската граница.

Моравиецки каза, че повече от 100 бойци на Вагнер са се придвижили близо до стратегическата зона Сувалки Гап в Полша и Литва и твърди, че биха могли тайно да влязат в Европейския съюз, маскирани като мигранти.

На срещата в четвъртък Моравецки каза, че присъствието на Вагнер ще доведе до увеличаване на провокациите срещу Полша, няколко дни след като два беларуски хеликоптера нарушиха въздушното пространство на Полша.

В отговор на тези събития Полша засили военната си отбрана по границата си с Беларус, като премести повече от 1000 войници в района.

И все пак в Бялисток, североизточен полски град на около 50 км (31 мили) от беларуската граница, някои местни жители останаха невъзмутими от предполагаемите заплахи.

„Поляците не се чувстват застрашени“, каза маркетинг мениджърът Дорота Дж., 47 г., пред Ал Джазира по телефона.

„В неделя бях в Бяловежа [гориста местност на беларуската граница], [и] имаше много хора. Всичко това е близо до границата, но тук се чувстваме сигурни. Не живея в страх.“

Въпреки че много хора в страната казаха, че виждат Вагнер като заплаха според последните проучвания, поляците остават разделени по въпроса и Дорота със сигурност не е сама.

По-специално в градските райони повечето хора реагираха на присъствието на Вагнер с очевидно безразличие и мнозина казаха пред Ал Джазира, че въпреки изявленията на полските лидери смятат, че групата има много малко възможности на свое разположение, за да застраши реалистично сигурността на Полша.

Оцветен от избори

Според полски анализатори, въпреки че се провеждат ограничени провокации от беларуска страна и потенциално може да ескалира, основният риск, който представлява Вагнер, е като инструмент за информационна война. Анализаторите казват, че отговорът на полското правителство вероятно е оцветен от предстоящите избори по-късно тази година.

„Не бих ги описал като сериозна опасност“, каза Михал Пиекарски, помощник в отдела по сигурността в Института за международни изследвания към Университета на Вроцлав.

„Те са проблем, те са заплаха, но не са най-голямата потенциална заплаха, когато става въпрос за нашата сигурност. Русия като държава за нас е по-голям проблем.”

Пиекарски каза, че съществува възможност Вагнер да се включи в провокации близо до границата, свързани с мигрантската криза, или дори тайно на полска територия.

Въпреки това той отхвърли възможността за всякакъв вид открит конфликт и каза, че най-важният проблем в момента е, че Вагнер се използва като средство за разпространение на пропаганда от беларуския режим.

Вагнер, който години наред е действал в Сирия, цяла Африка и потенциално дори по-далече, си спечели репутация на брутален по време на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, преди да предприеме краткотраен опит за въстание в Русия срещу Русия министерството на отбраната през юни.

Даниела, 65, консултант по психология, не беше напълно сигурна дали всичко, което полската държава твърди за дейността на Вагнер по границата, е напълно вярно.

Въпреки това, тя каза, че остава много реална възможност Вагнер да действа срещу Полша, придвижвайки се напред в контекста на повишеното напрежение между Полша и Беларус.

„Страхувам се, че това може да се случи, те могат да представляват заплаха“, каза тя пред Ал Джазира във Варшава, столицата на Полша. „Ние сме под заплаха, защото нямаме подходящото оборудване, нямаме армията, от която наистина се нуждаем.“


След нахлуването на Русия в Украйна полските лидери работят за драстично разширяване на военния арсенал на Полша, закупуване на танкове, хеликоптери, артилерийски системи и други, като същевременно обещаха да увеличат въоръжените сили на Полша до 300 000 войници.

Според проучване, публикувано във вторник от Rzeczpospolita, полски вестник, малко повече от 50 процента от поляците са съгласни, че Вагнер представлява някаква заплаха за Полша.

За много млади хора в страната обаче честите публични разкази за заплахите, пред които е изправена Полша от Беларус и Русия през годините, ги накараха да гледат по-скептично на тези скорошни твърдения.

„Това са още новини за предполагаема заплаха и може би просто сега съм станала имунизирана срещу нея“, каза Моника, 24, студентка във Варшава.

Александър, на 30 години, софтуерен програмист във Варшава, каза, че също не се тревожи за Вагнер.

„Няма за какво да се тревожим, главно защото са загубили цялото оборудване, което са имали, и нямат толкова много хора, колкото имаха в Украйна“, каза той. „Реално те не могат да направят нищо.“

Това обаче не попречи на беларуския лидер Александър Лукашенко да използва Вагнер, за да се опита да сплаши Полша. Той твърди, че Вагнер е искал да отиде на „екскурзия“ до Варшава и Жешов, югоизточен полски град, който е служил като канал за западни оръжия за Украйна. По-късно той каза, че Полша трябва да му „благодари“ за задържането на Вагнер.

„Ако наистина имаше планирана атака срещу Полша, нямаше да се говори за нея по този начин“, каза Марек Сверчински, ръководител на отдела за сигурност в Polityka Insight, полска изследователска институция, добавяйки, че скорошното нахлуване на беларуски хеликоптери в Полша представлява много по-ясно нарастване на напрежението от всичко, което Вагнер е правил досега.

Според Swierczynski изборът за провеждане на учения на полската граница явно е направен, за да се изпрати сигнал до Полша.

Присъствието на Вагнер на границата също вече беше използвано за увековечаване на разпространението на дезинформация онлайн – широко разпространена снимка, за която се твърди, че показва войник на Вагнер, стоящ над полската граница, се оказа фалшива.

Присъствието на Вагнер обаче също така предоставя възможност за управляващите полски политици да проектират публичен имидж като гаранти за сигурност преди изборите тази година.

„Намираме се в период на вездесъщи предизборни кампании в Полша, които не оставят нито една тема незасегната“, каза Шверчински. „Тук, за съжаление, чисто политическите намерения се смесват с въпросите за сигурността на Полша.“

Много украинци в Полша като Виктория, 27, служител в текстилната промишленост, която е родом от Киев, но сега живее в Биелско-Бяла в Южна Полша, имат уникална гледна точка към настоящата криза, след като са видели безмилостността, с която Вагнер и Русия воюва срещу собствената им страна.

„Вече преживяхме това, което се случи в Ирпин, Мариупол и Буча, и сега има чувството, че това е театър“, каза тя. „Провокират ни, за да се страхуваме, но ние не трябва да се страхуваме, трябва само да се подготвим и да покажем, че сме готови на всичко.“

Много остава неясно относно крайната игра на Вагнер или Лукашенко по полската граница. Но обратно в Бялисток, въпреки реториката, Дорота вижда малко причини, поради които Вагнер би изгодно да атакува страната й.

„Вагнер има много работа в Африка или във войната на Путин и така нататък“, каза тя, имайки предвид войната на руския президент Владимир Путин в Украйна. „За какво ще й трябва Полша?“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР